Buitenplaats Vechterweerd

Welkom bij Buitenplaats Vechterweerd, de zorgboerderij
onder de rook van Zwolle, vlakbij Dalfsen. Wij, Alja en Evert Dijk, wonen samen met onze vier kinderen op onze zorgboerderij. Onze zorgboerderij is gelegen tussen Dalfsen en Zwolle, vlak aan de Vecht in de Vechterweerd.
falcon

Beheer Vechterweerd overgedragen aan de streek

De Galloways

De Galloways

Na ruim 10 jaar werk is het beheer van natuurgebied Vechterweerd door FREE Nature overgedragen aan de streek. Lokale ondernemer, veehouder en eigenaar van zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd Evert Dijk zet het beheer nu voort. Hiermee komt de wens van grondeigenaar Vitens uit om het beheer van hun gebieden lokaal te verankeren. Voor de bezoeker verandert er niets, de kudde Galloways blijft.

In ruim 10 jaar tijd heeft het natuurgebied de Vechterweerd zich langzaamaan ontwikkeld tot een pareltje met soorten als lage ereprijs, vlasbekje, bandheidelibel en beekrombout. Veel van deze soorten danken hun voorkomen mede aan de extensieve jaarrond begrazing. Lokale ondernemer Evert Dijk leerde in de loop van de jaren het verschil tussen natuurlijke begrazing met sociale kuddes. Zo ervoer hij het natuurlijke nut van het hebben van meerdere stieren in één terrein en de voordelen van het jaarrond buiten zijn. In zijn bedrijfsvoering laat hij de natuurontwikkeling nu samengaan met de andere facetten van zijn zorgboerderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *